2/14/2017

地中海食がHDL機能を改善!

2月13日付けでCirculationから「地中海食がHDL機能を改善する」という論文が発表されました。
Mediterranean Diet Improves High-Density Lipoprotein Function in High-Cardiovascular-Risk Individuals

Circulation. 2017;135:633-643
http://circ.ahajournals.org/content/135/7/633

アメリカの医療ジャーナルも
Mediterranean Diet With Olive Oil Boosted HDL Function: PREDIMED
というタイトルで記事を出しており、かの有名なRader氏がEditorialコメント(Circulation. 2017;135:644-647)を出されており、またKhera氏もコメントしております。
http://www.medscape.com/viewarticle/875713?nlid=112705_3861&src=WNL_mdplsfeat_170214_mscpedit_card&uac=265885AV&spon=2&impID=1290599&faf=1

いきなり結論
The landmark PREDIMED study showed that a Mediterranean diet could cut the risk of cardiovascular events by as much as 30%.
地中海食はCVDイベントのリスクを30%も低下させる。
しかし大切なのは
地中海食はHDL-Cを変化させないが、HDL機能は改善させる。
にあります。

方法
7151人の中から約100人ずつ3種類の地中海食の摂取群でわけて1年間のRandomized Controlled Trialどんな食事かというとsuch as a traditional Mediterranean diet(TMD)
オリーブオイル主軸(VOO)、ナッツ主軸(NUTS)、低脂肪主軸(LFDcontrol)の昔ながらの地
中海食。

測定項目は、考えられうるHDL機能の評価項目すべて、って言ってもいいぐらい。

Reverse cholesterol transport
 CEC; cholesterol efflux capacity,
 HDL ability to esterify cholesterol;LCAT活性
 CETP活性;cholesteryl ester transfer protein activity,
HDL antioxidant properties
 Paraoxonase-1 arylesterase activity
 Total HDL antioxidant capacity on low-density lipoproteinsHDL(inflammatory index ;HII)
HDL vasodilatory capacity
 HDL ability to induce the release of nitric oxide(NO) in endothelial cells(HHUVEC)
Several HDL quality-related characteristics
 HDL particle oxidation (malondialdehyde in HDL divided by cholesterol in HDL)
 Resistance against oxidative modification(HDL oxidation lag time in a pro-oxidant environment)
 Main lipid and protein composition, and size distribution

他にももちろん、HDLの粒子サイズに関しても評価しております。
やっぱり、コレぐらい評価項目がないとCirculationにはならんのやろうね。

サプリメントもすごい量やわ。
本当はPREDIMEDの7151人すべて測定してもええんやろうけど、まあCECやNO産生なんか7000人もやっとたら死ぬ、というより終わらん…

統計で必要なサンプルサイズを出して100人ずつランダムピックアップした、ということ。らしいわ...

結果
TMDの2群で、CECは改善。
VOO群でCETP活性は低下、HDL-Cは低下気味だが有意差なし、つまり変化なし。
ApoA-Iも変化なし
LFD群と比較して、PON1はVOOが改善、
HDL抗酸化能はVOOが改善、HDL抗炎症能はLFDが改善。HDLのNO産生はVOOが改善。
大型粒子のHDLは3群すべて増加している。
HDL構成するリン脂質含有率が増加したのはVOO群。

ディスカッション
個人的に注目したトコロ
Another mechanism that could explain the benefits of the TMD on HDL function could be a better HDL composition profile. Both TMD interventions decreased the content of triglycerides in the HDL core. Low-fat diets are known to induce transient hypertriglyceridemias, which could lead to an indirect hypertriglyceridemic state in HDL particles. Nevertheless, HDL hypertriglyceridemias appeared to be reversed by the TMD in our trial. In the specific case of the TMD-VOO intervention, the decreased CETP activity could help to explain the reduced triglyceride content in HDL lipoproteins, as observed in our data. In the particular case of the TMD-Nuts intervention, the nut consumption may have decreased systemic triglyceride levels and indirectly reduced HDL triglyceride content. These decrements in the HDL triglyceride content after the TMD interventions are associated with a more stable conformation of ApoA-I in the HDLs and could partially explain the improved HDL role in cholesterol efflux capacity and antioxidant functions.

「HDL粒子中のTG減少が、ApoA-Iを更に安定させ、HDL機能を改善させていると説明できる。かもしれない...」
中性脂肪、TGですね。TGと脂肪酸にスポットを当てて研究を突き進めていきたいなぁ。

僕の「絵に描いた餅」ですが、
「昔ながらの昭和の食事の大規模観察研究」をしてみたいなぁ。


2月14日桜が開花です。

追記

注目するコレステロール引き抜き能(CEC)の測定方法は
Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. 2014;34:2115-2119
と同じ方法で、Supplemental Materials Dataより
[H3 ]-cholesterol を24 hours培養してマクロファージ化したTHP-1
に取り込ませて、HDLを50 µg/mL培養液に入れて16時間培養。
with a mean intra-plate coefficient of variation of 4.39% and a mean inter-plate coefficient of variation of 7.43%.
すごい安定した検査ですなぁ。

0 件のコメント:

コメントを投稿